5 lessen uit 5 jaar Sobriety

5 lessen uit 5 jaar Sobriety

Trap jij vaak in dezelfde valkuil?

Doe je wel eens iets dat je liever niet wilt doen?

En zo ja, hoe vaak is dat dan?

Weet je niet hoe je uit een destructief patroon kunt stappen?

 

Heb je deze vragen vooral met ‘ja’ en ‘vaak’ beantwoord?

Dan geeft deze blog je misschien inzicht! 🙋🏼‍♀️

 

Want: afgelopen zaterdag vierde ik mijn vijf jaar clean & sober lustrum. Een mooie mijlpaal en dat motiveert me dan ook vandaag de belangrijkste lessen met jullie te delen om uit het zelfdestructieve patroon te stappen. Een verslaving is een afhankelijkheid en het steeds weer toegeven aan niet-dienend gedrag. Ook al ben jij misschien niet verslaafd aan drank en drugs – je kunt wel in destructieve patronen belanden. Denk aan een relatie die toxisch is en waar je steeds weer naar terugkeert, een vriendschap met ongezonde kenmerken waar je geen afstand van kunt doen, een baan die je leeg trekt en waar je jezelf helemaal over de kop werkt. De voorbeelden zijn eindeloos en je wéét in jouw geval vast wat jou niet dient.

 

Eerst even dit: een niet-dienend patroon is vaak een comfortzone. Klinkt gek en dat is ‘t ook. Maar het is wel waar. Omdat je er veiligheid door ervaart en het – vaak onbewust – houvast geeft. In mijn geval hielp ik mezelf de vernieling in, en ik wist wél waar ik aan toe was. Het patroon van verslaving was bekend en verscheen als een trouwe viervoeter steeds aan mijn zij.  In die zin is stoppen met welk ongezond patroon dan ook als opnieuw leren lopen. Er is een nieuw gebied dat zich laat zien en dat roept vaak angst op. Net als dat het ongemakkelijk voelt. Het loslaten van niet-helpende patronen is daarom de weg bewandelen van de meeste weerstand.

 

Les 1: Hulp Vragen

Dat brengt me meteen bij de eerste les:

Je moet het zelf doen én je hoeft het niet alleen te doen

Dit is afgelopen jaren echt een mantra van mij geworden. Hulp vragen is voor mij de grootste ‘escape out of prison’ geweest. Jarenlang heb ik geprobeerd mijn problemen in samenspraak met mijn dagboek op te lossen. Ik kon een paar maanden nuchter blijven op wilskracht – dan zette ik een hartje in mijn agenda als ik er weer een week bij kon schrijven.  Maar uiteindelijk gleed ik er toch weer in en viel ik terug. Omdat de zon scheen en iedereen op het terras zat, omdat het regende, omdat ik me klote voelde, omdat ik stress had, omdat ik vond dat ik het verdiend had. Bij een van de zelfhulpgroepen, waar ik de eerste jaren nadat ik clean werd naartoe ging, heb ik geleerd om hup te vragen. In het begin van mijn herstel heb ik enorme ‘cravings’ gehad en het enige wat dan helpt is bellen. Een motto is dan ook: als je wilt gebruiken, gebruik de telefoon. Goud, toch?

 

Les 2: Alleen Voor Vandaag 

Binnen het Twaalfstappen programma wordt het Just for Today-principe gehanteerd. Het helpt om overzicht te houden en om ervoor te kiezen vandaag nuchter te blijven. Ik herinner me als de dag van gisteren dat ik zondag 15 januari 2017 trillend op de bank zat af te kicken. Het was de eerste dag clean in maanden tijd en ik wist: als ik mijn leven niet wil verkloten kan ik nooit meer een borrel drinken of de dealer bellen. Van die gedachte kreeg ik paniek. Dus: niet nooit meer. Ook niet bezig zijn met morgen of overmorgen of volgende week. Nee. Alleen. vandaag. En – je voelt het al – vandaag wordt morgen, morgen wordt overmorgen en voor je het weet ben je vijf jaar verder. Alleen met vandaag bezig zijn geeft overzicht. Je kunt het verleden namelijk niet meer veranderen. Wat geweest is, is geweest. Je kunt wél besluiten, vandaag, om sober te blijven en niet meer toe te geven aan obsessief gedrag. Je kunt daar ieder moment voor kiezen. Deze les heeft ook veel raakvlakken met Eckhart Tolles de Kracht van het Nu – een must read. Maar dat even terzijde.

 

Les 3: Actie nemen

Als je doet wat je altijd deed, dan kreeg je wat je altijd kreeg. Het is een platitude, en om die reden ook waar. Als je ergens mee wilt stoppen dan moet je ook ergens aan beginnen. Starten met buiten een comfortzone gaan, bijvoorbeeld. De weg van de meeste weerstand bewandelen, zoals ik eerder al schreef. Want geloof me, toen ik voor het eerst naar een AA-meeting ging zat ik er met het zweet in m’n bilnaad aan tafel. Voor ik er de drempel over stapte kwamen er bovendien nog allerlei mentale argumenten om niet naar binnen te gaan. Het gekwetter in m’n hoofd sommeerde me bijna weer om hetzelfde te doen als ik altijd deed: het alleen proberen op te lossen en rechtsomkeert maken. Gelukkig besloot ik anders. Actie is voor mij ook mijn verhaal delen, mensen in vertrouwen nemen. Wat me brengt bij de volgende les.

 

Les 4: Kwetsbaarheid tonen   

Ik durf me steeds beter kwetsbaar op te stellen en te delen over hoe het écht met me gaat en hoe ik me voel in contact met de ander. De ontmoetingen krijgen daardoor meer diepgang. Ik heb in sobriety vele verdiepende gesprekken gevoerd met een open hart. Voorheen kon ik regelmatig doen alsof mijn hart open was, en toch was ik dan niet altijd met zuivere intenties in gesprek. Ik wilde dan graag mijn verhaal kunnen doen om zo een blijk van erkenning en waardering te krijgen van de ander omdat ik het mezelf niet kon geven. Nu is dit anders. Het ‘flowt’ en ik heb veel meer compassie, begrip, rust en liefde in relatie tot de ander. En geloof me; ik ben echt niet alleen maar een happy camper. Ik heb zeker mijn worstelingen, maar ik merk dat ik er nu veel beter mee om kan gaan omdat dat gevoel van onrust en onvrede tot een minimum beperkt is.

 

Les 5: Rouwen 

Rouwen komt na afscheid. En dat waar je aan gehecht bent geraakt daar zul je op enig moment afscheid van moeten nemen. Denk aan het verlies van een dierbare (dit kan ook een huisdier zijn), een woonplaats, een baan. En zoals in het geval van deze blog een patroon waar ik jarenlang in verkeerde. Het afscheid nemen ging gepaard met verdriet om alle dingen die ik in al die jaren gedaan had. Alle leugens, alle momenten waarop ik mezelf compleet kwijt was. En ook afscheid van bepaalde mensen en settings waar ik niet naar terug kon keren. Rouw en liefde zijn twee kanten van dezelfde medaille, wat betekent dat het een niet zonder het ander kan. In deze video vertel ik er iets meer over. En stel ik een aantal vragen aan jou.

 

Even voor de goede orde, trouwens. Ik ben géén nuchter-fundamentalist (prima als mensen een wijntje of biertje drinken) en wél een haal-het-maximale-uit-je-leven-propagandist. Gewoon omdat het kan. En omdat ik het iedereen gun. Wil jij het maximale uit je leven halen? En wil je niet-helpende patronen overstijgen? Wees welkom bij Persoonlijk Meesterschap op 19 maart of voor een Verheldering Sessie, als je liever niet in een groep wilt werken aan jouw persoonlijke groei.

Saskia de Boer

Eigenzinnig expert in persoonlijke groei

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
0 Shares
Share
Share
Tweet
WhatsApp
Email