Relatiecoaching

De partner als pijnlijke spiegel

‘Wat heb ik verkeerd gedaan’ dacht ik. Ingehouden adem, hoofd iets meer naar achter en ogen wijd open. Na een supergezellige avond, geamuseerd gesprek, smaakvol eten en veel lachen kondigt mijn prille geliefde aan dat hij naar zijn eigen huis gaat om te slapen. ‘Hoezo, waarom? Het is toch gezellig om samen te slapen’ roep ik uit met een verontwaardigde boosheid in mijn stem en ontvlamming zichtbaar in mijn ogen. ‘Omdat ik daar zin in heb’, is het antwoord dat op mijn vraag volgt. Na zijn vertrek probeer ik mijn eigen vraag te beantwoorden; ondanks dat ik zo mijn best heb gedaan moet er iets verkeerds zijn gebeurd. Hij vindt mij niet meer leuk. Heel wat gedachtes later ben ik ervan overtuigd dat hij bij me weggaat. Ik plof verdrietig op de bank, het lijkt wel alsof mijn keel wordt dichtgeknepen en mijn middenrif wordt samengedrukt.

 

Nog meer mijn best doen

Deze relatie heeft na dit moment nog vijf jaar geduurd. Hierin waren er meerdere momenten waarop ik me zo afgewezen en verlaten voelde als in deze situatie. Om de afwijzing te voorkomen ging ik nog meer mijn best doen; lekker eten koken, mooi aankleden, leuke uitjes organiseren. En toch gebeurde het dat ik mezelf afgewezen voelde, waar ik dan weer boos of bang op reageerde. Soms subtiel en soms nogal uitgesproken.

 

Weer dezelfde pijn

Na het uit elkaar gaan was ik ervan overtuigd dat dit in een nieuwe relatie niet zou gebeuren. Nieuwe man, nieuwe relatie, nieuwe problemen. Niets was minder waar. Na 3 maanden op een roze wolk te zitten met mijn huidige vriend, donder ik hard van de wolk af. Daar is diezelfde pijn weer van verlating en afwijzing. Wanneer mijn partner onbereikbaar lijkt, voel ik me afgewezen. Dit kan al een telefoongebruik zijn als we eten. Heel onschuldig qua situatie, maar mijn gevoel en emotionele reactie hierop zijn dat zeker niet.

Een andere waarheid

Ook nu kan ik nog steeds de gevoelens van destijds zo oproepen, zo intens heb ik het op dat moment ervaren. Achteraf terugkijkend naar vele vergelijkbare situaties in mijn partnerrelaties is er een rode draad zichtbaar. Met hulp van een coach ga ik op zelfonderzoek. Wat maakt dat mijn reactie veel heftiger is dan passend bij de situatie? Dit heeft me veel mooie inzichten gegeven. Het inzicht dat de afwijzing niet van de ander naar mij is, maar een afwijzing in mijzelf. Een ontdekking van de oorsprong van mijn reactie op afwezigheid. Met deze inzichten heb ik een andere waarheid dan voorheen. Er ontstaat meer ruimte voor mijzelf en meer ruimte in onze relatie.

 

Waar reageer jij zo intens op bij je geliefde? Wat zijn jouw patronen in je relatie? En hoe zet je hier samen of zelf stappen in naar meer ruimte en ontspanning in je relatie?

 

Wil je hier in onderzoeken? Samen met je partner of alleen? Boek dan hier jouw Verheldering Sessie. En kies voor ‘relatiecoaching’.

Sigrid Kindt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0 Shares
Share
Share
Tweet
WhatsApp
Email