Breakthrough

Hoe je afrekent met een belemmerend patroon

Een belemmerend patroon valt niet uit de lucht. Niemand wordt ‘s ochtends wakker en denkt: ‘Zo, nu ga ik even lekker perfectionistisch zijn. En uitstelgedrag vertonen.’ Nee, zo werkt het niet. Een patroon ontstaat vaak in de kinderjaren en jouw blauwdruk vormt zich in de eerste zeven jaar. In die blauwdruk liggen patronen verscholen, die zich ontwikkelen naar aanleiding van ervaringen. Zowel intern als extern. Het is een antwoord als reactie op de pijn van ooit en vaak dient het om pijn te vermijden. Een verdedigingsmechanisme, dus. Of overlevingsmechanisme, zo je wilt.

 

Perfectionisme 

Neem bijvoorbeeld het patroon van perfectionisme. Dit is een roep naar erkenning en waardering: het was ooit een schreeuw om liefde. Én het is een recept voor teleurstelling. Want perfectie bestaat immers niet. Perfectie stagneert en uitstelgedrag volgt. Er kan pas iets worden gedaan als het perfect is. Of het nu gaat om een project opleveren. Een stap zetten naar een andere carrière. Een keuze maken. Een bedrijf of website lanceren. Een liefde toelaten in je leven. Of iets ‘kleiners’ als een nieuwe kleur op de muur. Of een cadeautje kopen voor een vriendin. Of een tekst schrijven op een kaart. Het moet perfect en daardoor stokt het. Het is een utopie. Bij een gebrek aan liefde kan dit ontstaan. Een kind kan als gevolg daarvan de overtuiging ontwikkelen ‘als ik perfect ben, dan ben ik liefde waard’.

 

Bevestiging zoeken 

Of neem het patroon van bevestiging zoeken. Ook dit betreft het verkrijgen van liefde. Én het gaat over gemis. Een patroon van bevestiging focust vaak op prestaties, op resultaten behalen. En middels die weg erkenning zoeken bij de ander. Het kan ook gaan over bijzonder gevonden willen worden. Dat je wilt laten zien dat je het waard bent. Dit patroon kan tevens belemmerend werken en in die zin is het een recept voor teleurstellingen. De ander kan jouw innerlijke leegte immers niet vullen.

 

Waar hebben we het nou helemaal over?

Leuk, hoor. Dat we het steeds over patronen hebben. Maar: hoe herken je het nu eigenlijk? En hoe weet je nu of je in een bepaald patroon zit? Op zich is dat niet zo moeilijk. Een goede graadmeter is jouw reactie. Soms is een reactie heftiger dan ‘hier en nu’ past. Je bent dan in een patroon beland. Merk je dat je wel eens buitensporig boos wordt? Of woedend? En dat je veel angst ervaart? Waardoor je aan de grond genageld lijkt te staan? Merk je dat je intens verdrietig kunt worden? En lijken deze emoties je dan te overvallen? Dan kan het goed zijn dat je in een patroon zit. Er is dan hier en nu iets getriggerd. Dat herinnert aan een ervaring van ooit. Deze emotionele reactie is een goede graadmeter. Om het patroon te ontdekken en helder te krijgen. Het is interessant om jouw gedrag te onderzoeken. Want hoe reageer je als je in het patroon schiet? Wat is je neiging? En past deze reactie wel bij het hier en nu?

 

Bewustwording als sleutel 

Vaak zijn deze reacties onbewust. Een sleutelwoord is dan ook bewustwording. Zelfonderzoek is ten diepste een proces van bewustwording. En zo gaat het ook met het ontrafelen van patronen. Je doet iets liever niet en het gebeurt toch. Het voelt alsof er geen andere keuze is. Patronen worden vaak systemisch doorgegeven. Dit heeft te maken met de ‘wetten en regels’ die gelden binnen jouw familiesysteem. Zorg je eerst voor de ander en dan voor jezelf? Ben je geneigd jouw gevoelens niet te uiten? En is er een neiging tot overmatig presteren? En daarmee tot jezelf bewijzen? Dit kan wortels hebben in jouw gezin van herkomst. Als je voldoet aan deze regels hoor je erbij. Als je hier niet aan voldoet dan val je buiten de boot. En kun je gevoelens ervaren van schaamte en schuld.

 

Zelfafwijzing & acceptatie

Over schaamte en schuld gesproken. Belemmerende patronen gaan gepaard met zelfafwijzing. Want er herhaalt zich iets dat je liever niet wilt: weer dezelfde groef in weer dezelfde plaat. Je baalt ervan. Je ervaart weerstand. Wordt boos op jezelf. Je vindt dat je het anders had moeten doen. Kortom: je veroordeelt jezelf. En daarmee wijs je jezelf af. Logischerwijs is dit niet dienend. Wat dan wél helpt? Je bewust zijn dat je in het patroon zit. Je uitspreken en jouw gevoelens er laten zijn. Accepteren dat het patroon er is. Dat het bijbehorende gedrag je ooit van dienst is geweest en je er met mildheid naar mag kijken. Accepteren dat er een trigger is geweest. Er bewust in gaan en het doorvoelen. Want: ‘the only way out is through’. Bewustwording, acceptatie en zelfliefde. Dé ingrediënten om een patroon te overstijgen. Om het anders te doen dan je het deed en plaats te maken voor groei. Mentaal, emotioneel en spiritueel. Opdat de leegte ruimte mag worden. En wonden mogen helen.

 

Wat herhaalt zich steeds in jouw leven?
Wat zeg je dan tegen jezelf?
Hoe voel je je daar dan bij?
Wanneer/Hoe heb je zo leren voelen en/of denken?

 

Binnenkort is weer een nieuwe editie van Persoonlijk Meesterschap. Dan onderzoeken we uitgebreid in patronen. Én ontdekken we wat nodig is om het te overstijgen. Jij bent heel welkom!

Saskia de Boer

Eigenzinnig expert in persoonlijke groei

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0 Shares
Share
Share
Tweet
WhatsApp
Email