Hoe je uit de ratrace stapt_

Hoe je uit de ratrace stapt

Vaak zien de dagen uit jouw leven er als volgt uit: je staat op en checkt je e-mail en social media. Soms nog met een oog dicht. Je springt onder de douche en je staat ‘aan’. Je denkkermis draait op volle toeren. De dag die voor je ligt passeert de revue. Bomvol afspraken. Je geeft je kinderen een vlugge kus. Tijd om te ontbijten heb je niet, want je hebt vannacht niet goed geslapen dus je hebt te lang gesnoozed. Je ploft de auto in. File. En regen. Het al bijna opgebrande lontje wordt korter en korter. Op kantoor ren je van meeting naar meeting. Je luncht omvat een laffe sandwich achter je bureau.

De opvang belt ’s avonds dat je je kinderen moet komen halen, want ze gaan zo sluiten. Je komt thuis en knalt aan tafel. Van het maal dat je lief bereid heeft kun je niet écht genieten want er moet nog gewerkt worden. Die klus moet af. Tijd om te sporten heb je niet. Laat staan dat je tijd hebt om een boek te lezen. Tijd om je kinderen naar bed te brengen is er niet. Rond middernacht kruip je onder de wol, waar je lief al ligt te slapen. Jij bent bekaf..  En dan steekt de onrust in je hoofd de kop op.

 

Herken je dit?

Merk je dat je adem hoog in je borst zit als je dit leest? De ‘ratrace’ houdt velen van ons gevangen. We zijn een slaaf van onze agenda’s. We ‘moeten’ van alles en hebben continu haast. We staan continu aan. We praten, lopen en eten snel. We scrollen ons door het leven. We worden overladen met prikkels én we zoeken ze zelf op. Wat brengt dit je op den duur? Hoe ga je om met de onvermijdelijke stress? Wat zijn de gevolgen voor je lijf?

 

Eruit stappen

Je wilt uit de ‘ratrace’ stappen en je weet niet hoe. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Je kunt het groots en meeslepend aanpakken en het roer helemaal omgooien. Door bijvoorbeeld je baan op te zeggen of te verhuizen naar een plek waar je volledig anoniem bent. Een hutje op de hei, zo je wilt.  En waar je dus minder sociale druk ervaart. Je kunt, zoals Herman, een nieuw leven beginnen. Mits jouw naam per ongeluk in een rouwadvertentie belandt. En tóch is dat het waarschijnlijk ook niet helemaal. Je kunt er ook voor kiezen het minder rigoureus aanpakken. Kleine stappen; groot resultaat.
Zodat je gelukkig mag zijn met hoe jouw leven is. Het leven waarin jij zélf aan het roer staat. Hieronder vind je mijn aanbevelingen om uit de race der ratten te stappen:

 

Root cause

Ontdek waarom je het zo belangrijk vindt om aan de race mee te doen. Ergens kies je ervoor, anders zat je er niet in. Wat zijn jouw overtuigingen over jezelf? Wil je ergens bij horen door het zo ‘druk’ te hebben? Ontleen je jouw status eraan? Waar loop je voor weg door steeds bezig te zijn? Zit hard werken in je familiesysteem? Het is belangrijk te ontdekken wat de root cause is. De reden waarom je ín de race zit. Waarom je het lastig vindt eruit te stappen. Eerlijk is eerlijk; dit doe je niet zomaar eventjes. Het vergt onderzoek, innerlijk werk en het getuigt van leiderschap daar professionele begeleiding bij te vragen. (Zie de call to action onderaan deze blog.)

 

JIJ eerst

Goed voor jezelf zorgen is de basis van véél. In de race zitten kan te maken hebben met please-gedrag. Door de aandacht te richten op anderen een plezier doen vergeet je jezelf. Je vergeet dan vooral je grenzen aan te geven. Of je bent bezig met het ‘meer en beter’ principe – dit wordt ook vaak geëtaleerd naar de buitenwereld. Het gaat over het nastreven van iets buiten jezelf. Om uit de ratrace te stappen is het belangrijk dat je eerst focust op jezelf. En dan vooral op het hoe ‘intern’ met je gesteld is. Het is belangrijk om hier tijd voor in te plannen. Tijd waarin je kunt reflecteren. En tijd waarin je kunt waarnemen hoe het is. Besteed daar in ieder geval 10 minuten per dag aan. Boud gesteld: als je hier geen 10 minuten per dag aan kunt besteden heb je geen leven. Plan deze tijd in je agenda in en observeer hoe het met je is.

 

Van moeten naar willen

Je hebt het woord al een paar keer voorbij zien komen… Moeten. Want we moeten steeds van alles. Dit woord heeft in mijn ogen een verlammend effect. Moeten voelt dwangmatig. Moeten voelt als iets tegen je zin in doen. Moeten verstikt. Hoe kun je je aandacht te richten op wat je wilt? Op die dingen die voor jou belangrijk zijn? En waar je energie van krijgt? Focus op waar jij voor kiest in plaats van op verplichtingen. En als de dingen die je moet niet als verplichting voelen: hoe zou het dan zijn om he woord uit je vocabulaire te schrappen? Dat geeft je namelijk een enorme vrijheid.

 

Gouden Tip

En nu de gouden tip die weinig mensen toepassen: bewust ademen. Dit lijkt een enorme open deur en toch is het dat niet. Want ga maar eens na voor jezelf hoe vaak jij bewust met je ademhaling bezig bent. Hoe vaak merk je op of je ademhaling vanuit je buik komt? Of hoog in je borst zit? Een versnelde ademhaling leidt ertoe dat je te veel koolzuurgas uitademt. Hierdoor blijft er weinig koolzuurgas in het bloed. Dit kan leiden tot benauwdheid en een opgejaagd gevoel. Of je gaat zweten en hebt last van hartkloppingen. Bewust ademen helpt je lijf gezond te houden. Er is nog een groot voordeel van bewust ademen. Als je met je aandacht bij je adem bent kun je niet óók geassocieerd zijn met je denkkermis. Ademen en mentaal lawaai tegelijkertijd is niet mogelijk. Als je leert goed vanuit je onderbuik te ademen ben je in contact met je kern. Met wat je echt wilt en met wat jij belangrijk vindt. Wim Hof kan je ook veel vertellen over het belang van een juiste ademhaling.

 

Veel plezier met het toepassen van de tips! Het is nu zomer dus als het goed is heb je (meer) tijd om te oefenen 🙂

 

Call to Action

Wil jij  de root cause onderzoeken en op die manier ontdekken waarom je in de ratrace zit? En wil je hierbij professioneel begeleid worden? Wil jij inzicht krijgen in patronen die jou vasthouden? En wil je een stap zetten om eruit te komen? Je bent heel welkom bij Persoonlijk Meesterschap op 18 september of voor een gratis Verheldering Sessie, mocht je nog niet precies weten wat bij jou past.

Saskia de Boer

Eigenzinnig expert in persoonlijke groei

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0 Shares
Share
Share
Tweet
WhatsApp
Email