Imposter syndroom

Imposter Syndroom ontmaskerd

Bang om door de mand te vallen. Betrapt te worden op het ‘niet-kunnen’. Nep te zijn, dus. Van mening zijn geen succes te verdienen. Het diepgewortelde gevoel van twijfel en het onderwaarderen van jouw waarde. Of van je expertise. De hardnekkige ‘niet goed genoeg’ overtuiging. Hoe succesvol je ook bent. Hoeveel je ook voor elkaar krijgt. Het aantal complimenten dat je krijgt: het maakt niet uit. Diep van binnen ervaar je jezelf als een oplichter. Als deze zaken horen bij het imposter syndroom en voor veel mensen die met het fenomeen worstelen is ‘t een behoorlijke pain in the ass.

Tijd dus om dit euvel te ontmaskeren.

Dit verschijnsel is hardnekkig en veelvoorkomend. Het kan óók vernederend voelen. Omdat er een angst is te delen, het erover te hebben. Er is dan een angst om de denkbeelden en emoties het licht te laten zien. Logischerwijs gaat het gepaard met schaamte, het idee te worden betrapt is immers spannend.  Want als mensen dat van je weten, hoor je er dan nog wel bij? Ben je dan nog liefde waard? Overigens wordt vaak aangenomen dat dit fenomeen enkel vrouwen treft. Dat is niet waar en daarmee een misvatting. Ook mannen kunnen zich een bedrieger voelen.

 

Het kan altijd beter

Zelf ervaar ik het soms óók. Mensen zeggen steeds dat het knap is, een volle praktijk binnen enkele jaren. ‘Ja, bedankt.’ ‘Lief dat je het zegt.’ Een lichte blos op mijn wangen. Ogen die voorzichtig wegkijken. Want het kan toch altijd beter? Het is ‘gewoon’ beginnersgeluk. Nog even en ik heb geen klanten meer. Dan ontdekt iedereen dat ik er niets van bak en dat het een groot circus is. Dan ontdekken ze dat ik helemaal niet capabel ben.

Zo vermoeiend af en toe, die gedachten. Én ze zijn er wel. Gelukkig werken ze voor mij niet belemmerend. Maar toch. Het is er. Mijn vertrouwen zakt dan weg. De spreekwoordelijke moed in de schoenen. Het is niet goed genoeg. Ik kan het niet. Laat maar zitten.

Ik zie het óók veel in mijn praktijk. Veel coachees kennen dit. Tijd dus om het syndroom te ontmaskeren. Om de oorsprong te erkennen en om aandacht te schenken aan ander gedrag. Aan een verfrissende manier van denken. Creatieve wegen. Een nieuwe kijk, zo je wilt.

 

De Bron

But: first things first. Want waar heeft dit ‘syndroom’ wortels? Hoe komt het tot stand? Ouders hebben hier (vaak) een aandeel in. En dan vooral de boodschappen die ze gaven. Opmerkingen over prestaties bijvoorbeeld. Wat hoorde jij vroeger thuis veel? Dat je het goed deed? Of dat je er niets van bakte? Welke herhaaldelijke berichten kreeg jij? Vaak is er óf herhaaldelijk gecomplimenteerd, óf er is verteld wat er niet goed was. Ouders hebben dit ook weer van hun ouders geleerd. Het kan ook ontstaan door overdreven bescherming. En door grote focus op resultaten.

 

Gedrag & Gevoelens

Mensen die zich een oplichter voelen zijn ijverig. Maar: hoe hard ze ook werken, het is nooit genoeg. Het kan altijd beter. En er is de angst ontmaskerd te worden. Harder werken. Nóg meer inzet. Bloed, zweet en tranen. Absurde voorbereidingen. Perfectionisme ten top. Je moet ‘het’ altijd weten. Dingen benoemen die niet goed zijn, onderwaardering van skills. Steeds dezelfde groef, steeds dezelfde plaat. Er wordt niet over gesproken en er zit schaamte op.
Er is een focus op falen.

En Nu?

Praat erover. Zoek mensen die ook met dit fenomeen worstelen. Mensen die de gevoelens kennen. Affirmeer dat je talent hebt en dat je er mag zijn. Koop een notitiebook en schrijf er dagelijks complimenten in. Complimenten die je binnen laat komen. Richt je aandacht er eens op. Word je er bewust van. Hoe klein ook, schrijf het op. Reflecteer erop. Onderzoek in het proces. Lees na een half jaar al je complimenten terug. Verinnerlijk het. Sta ervoor open en zie dit in kleine stapjes.

 

Succes ‘nemen’

Leer je succes ‘nemen’. Werk aan het feit dat het jouw succes is. Dat je het verdient. Je het zonder meer waard bent. Dat je er hard voor hebt gewerkt. Niets toeval. Niets ‘geluksmomentje’. Je hebt ervoor gewerkt én het verdiend.

Het goede nieuws? Je kunt je imposter-script herschrijven. Dus: herken jij je hierin? En wil je in dit patroon onderzoeken? Wil je werken aan de wortels? Aan de onderliggende oorzaak van je angst? Wees welkom bij Persoonlijk Meesterschap! Of voor een Verheldering Sessie.

Saskia de Boer

Eigenzinnig expert in persoonlijke groei

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0 Shares
Share
Share
Tweet
WhatsApp
Email