Gelijkwaardigheid in de relatie

Verraad in de relatie: mijn aandeel

Achter mijn laptop zit ik, mijn onderlip tussen mijn tanden geklemd, adem inhoudend. Even sluit ik mijn ogen, rol mijn ogen naar achter en beneden, laat mijn buik opzwellen met adem. Schaamte is wat ik voel én het voelt kloppend om de waarheid te vertellen. De waarheid over verraad in de relatie en mijn aandeel daarin. Tijd voor deel 3 van mijn relatie blog.

 

De tijd tikt

Ik kan zo makkelijk bij de ander zijn, aanvoelen en invullen wat de ander nodig heeft. In het zoeken en scannen van de ander ben ik weg bij mezelf, weg bij mijn behoefte en gevoelens. Liever ben ik druk bezig met de ander. Liever nog dat, dan het voelen van mijn eigen leegte en eenzaamheid. Dit is mijn aandeel in de dynamiek in mijn relatie. Ondanks dit inzicht in mijn aandeel in de dynamiek van het verraad, ben ik nog steeds vol nijd. Boos en ontdaan over het verraad dat mij is aangedaan.

Hij heeft echt iets goed te maken, verzucht ik in mijzelf. Mijn armen over elkaar gevouwen, leun ik achterover in de stoel en frons beide wenkbrauwen.  Wederom zitten we op die zolderkamer, de volgende relatiesessie. Verantwoordelijkheid nemen voor mijn aandeel in de dynamiek, dat wil ik zeker. Daar kan ik iets van leren. En toch, toch ben ik ervan overtuigd dat híj éérst nog een stap te zetten heeft. En de tijd tikt….

 

Uitbesteden 

De coach richt haar aandacht op mij en stelt me openlijk de vraag wat mijn manier van verraad is in de relatie. Het schaamrood springt uit het niets op mijn wangen. Ik euh….stamel ik. Mijn voeten wiebelen en mijn blik is op de grond gericht, zo net voor mijn voeten. De vraag wordt me nogmaals gesteld: ’wat besteed je uit aan je partner, wat je eigenlijk zelf te doen hebt?’ ‘Waar maak jij de ander verantwoordelijk voor een stuk, waar jij zelf verantwoordelijk voor bent?’ Hoe graag ik me ook onschuldig hou hierin, mijn lichaamstaal laat iets anders zien.

Wat schaam ik mij diep. Daar in de stoel in de sessie en hier en nu, al schrijvende achter mijn laptop.
Wanneer ik me bang voel, bang dat ik niet welkom ben, bang dat er geen plek voor mij is, dan neemt de angst mij soms over. Dit uit zich dan in een paniekaanval; dikke tranen, onregelmatige ademhaling en een groot onmachtig gevoel. In deze paniek roep ik om hulp bij mijn vriend. Help me dan. Jij moet mij redden. Alléén jij kan mij redden. Als jij me niet komt redden, dan red ik het niet.

Daar staat het; dit is mijn verraad. Géén overspel, níet zichtbaar voor de buitenwereld, níet maatschappelijk verfoeid.

 

Gelijkwaardigheid 

Dit is waar ik de verantwoordelijkheid voor mijzelf zo op de schoot van mijn vriend gooi én hem verantwoordelijk houd. Langzaam richt ik mijn waterige ogen op, ontwakend met een diepe bekentenis. Dit is van betekenis. In het oogcontact met mijn vriend wordt er zonder woorden zoveel gezegd. Hij zijn verraad, ik het mijne. Het ene niet mooier dan het andere. Ik en hij, we staan ineens op dezelfde hoogte, beiden met een stuk schuld in onze handen. Gelijkwaardig.

Na de sessie door de stad heen lopend voelt het anders dan een paar uur eerder. Daarvoor vond ik dat hij een aantal strafrondes extra te lopen had en nu, nu staan we naast elkaar bij een nieuw startpunt.
Mijn angst is een deel van mij en daar mag en heb ik zorg voor te dragen. Ik en niemand anders.

Wat besteed jij uit aan je partner? Waar maak jij de ander verantwoordelijk voor? Wat doe jij voor de ander, waar je stiekem iets voor terug hoopt te krijgen?

Mocht je hier verder in willen onderzoeken, samen of apart, dan ben je (of zijn jullie) heel welkom voor een Verheldering Sessie.

 

Sigrid Kindt

2 reacties op “Verraad in de relatie: mijn aandeel”

  1. Wat beschrijf je jouw aandeel in het verraad van de relatie mooi lieve Sigrid. Je hebt als het ware jouw partner gekozen of misschien kun je zeggen “in dienst genomen” voor jouw veiligheid. Wat een mooi inzicht. En wat ook zo mooi is dat de balans in geven en nemen weer wordt hersteld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
0 Shares
Share
Share
Tweet
WhatsApp
Email