Zelfvertrouwen in cruciale stappen

Zelfvertrouwen in 2 cruciale stappen

In deze blog besteden we aandacht aan het feit dat zelfvertrouwen en onzekerheid twee kanten van dezelfde medaille zijn. En voor veel mensen een aandachtspunt. Iedereen is wel namelijk wel eens onzeker. Er is niets vervelender dan onzeker zijn, waarna je aan jezelf twijfelt.  Je bent dan verlegen in het bijzijn van anderen en je durft jezelf niet te laten zien.  Het kan ook zijn dat je jezelf niet goed genoeg vindt. Niet slim of mooi genoeg. En dat je bang bent wat de ander van je vindt.  Of je bent bang om te falen. De andere kant is dat er niets lekkerder is dan vertrouwen hebben. In jezelf. Dat je tevreden bent met hoe je het doet.  Je ervaart dan innerlijke rust. Je geeft jezelf toestemming om ‘fouten’ te maken. Als je überhaupt al van een fout kunt spreken, want misschien is iedere ervaring een les die geleerd wil worden. En bestaat er helemaal geen goed of fout. Jezelf op die manier bekijken is vaak een proces. Een reis naar zelfvertrouwen.

 

Hoe je dat doet? 

Hoe je dat dan doet? Die reis maken naar meer geluk? En zelfinzicht? Door twee cruciale stappen te zetten. De eerste stap is het leven voorwaarts leven en de tweede stap is het achterwaarts begrijpen. Want thematiek ontstaat niet zomaar. Als je niet bekend bent met je verleden kun je het naar de toekomst niet anders doen. Want de onzekerheid komt ergens vandaan. Er is een reden dat je negatief over jezelf denkt, en dat je jezelf niet goed genoeg vindt. Dat je twijfelt aan jezelf. Dat je niet op de voorgrond durft te treden. Of je mond open trekt tijdens een vergadering. Dat je begint te zweten op het moment dat de ogen op jou gericht zijn. Aan dit fenomeen kan jouw kind ervaring ten grondslag liggen.

 

Achterwaarts Begrijpen

Laten we beginnen bij het begin. Bij jouw blauwdruk, dus. De eerste 7 levensjaren vormen deze blauwdruk. Wat je daarin tegenkomt bepaalt jouw koers. De ervaringen die je hier opdoet en ontmoet zijn vormend voor je levensverhaal of jouw levensscript. Het script geeft inzicht in waarom je doet wat je doet. Het levensscript is een onbewust levensplan. Je begint, in figuurlijke zin, met het schrijven van je script kort na de geboorte. Op je vierde is het zo goed als rond. Op je zevende heb je het in detail uitgewerkt. Hoe het kan dat je dit al zo jong geschreven hebt? De indrukken die je dan opdoet zijn het grootst. Logisch ook, want je behoeften zijn groots. Als je geen eten krijgt ga je dood. Als je niet verzorgd wordt ga je dood. Je redt het simpelweg niet alleen. In die zin ben je volledig afhankelijk van je ouders. Je schrijft dit verhaal dan ook om jezelf te beschermen.

 

Ken je verhaal 

Dit verhaal leren kennen is cruciaal voor vertrouwen. Ben je gepest op de basisschool? Of op de middelbare school? Dit maakt diepe indruk en is er nog steeds. Het zit in je systeem opgeslagen en mensen hier en nu kunnen die pijn weer triggeren. Onzekerheid kan hiermee te maken hebben. Werd jou thuis vaak verteld wat je niet goed deed? Door een van je ouders? Of door een van de leraren op school? Dan is het goed mogelijk dat de negatieve stem in je hoofd daar vandaan komt.
Je doet het niet goed genoeg. Je kunt het niet. Of je bent het niet waard. Wat moeten de mensen wel niet van je denken? Hoe zullen ze reageren als jij je uitspreekt? Ervaringen van ooit zijn van belang voor jouw vertrouwen. Je levensverhaal begrijpen zorgt voor compassie. Hierdoor leer je je maskers kennen. Jouw overlevingsmechanismes. Het zorgt voor begrip naar jezelf. Het zorgt voor innerlijke rust en dus voor vertrouwen.

 

Voorwaarts Leven

Dit is het leukste onderdeel. Althans, dat vind ik. Het leven voorwaarts leven geeft ruimte. Het brengt bewustzijn.
En door bewustzijn ontstaat keuzevrijheid. Dit ontstaat door achterwaarts te begrijpen. Hoe kun je voorwaarts bouwen aan meer vertrouwen? Allereerst door jezelf de tijd te gunnen. Door lief te zijn voor jezelf en nieuw gedrag te trainen. Stapje voor stapje. Het hoeft niet groots en meeslepend en het hoeft ook niet allemaal in een keer. Verder kun je de volgende vier tips in praktijk gaan brengen:

 

Jezelf op een

Bij Helder Helen spreken we veel met mensen die worstelen met onzekerheid. Er is weinig vertrouwen in wat ze doen. Regelmatig gaat dit terug naar de gezinssituatie. Ze zijn de hele dag beschikbaar voor iedereen. Voor hun partner, hun kinderen, voor de buurvrouw die met een burn-out thuis zit. Voor ouders die om de hoek wonen en op leeftijd zijn en voor kinderen van ouders op het schoolplein. Ze merken dan dat ze moe worden. Er is alleen nog ruimte voor de ander en niet meer voor henzelf. Hierdoor zitten ze niet meer lekker in hun vel. Ze verwijderen van wat ze zélf graag zouden willen. Deze lieve mensen zetten zichzelf niet op 1. Vraag je je nu misschien af of het niet egoïstisch is? Jezelf op 1 zetten? Dat kan toch helemaal niet? Het kan wél. Je mag aandacht geven aan jouw behoeften. Zonder dat je daarbij de ander hoeft te verwaarlozen. Je zet jezelf op 1 door grenzen aan te geven. Door dagelijks me-time in te bouwen. Een kwartiertje om ademhalingsoefeningen te doen. Je kunt me-time inbouwen door een boek te lezen als de kinderen op bed liggen. Door een blokje om te lopen als je daar behoefte aan hebt. Je hoeft niet steeds áán te staan. Echt niet.

 

Neem Jezelf Serieus

De tweede tip vloeit voort uit de eerste.  Neem jezelf serieus. Denk daarbij aan je lijf, je gevoelens, je ontwikkeling en je verlangens.  Luister naar jezelf en acteer daarop.  Ik realiseer me dat dit soms lastig kan zijn, want emoties kunnen je overvallen.  Althans, laat ik voor mezelf spreken.  Emoties overvielen mij, ik vond ze te heftig.  Ik verdoofde het met alcohol en drugs.  Omdat ik niet wilde het voelen vluchtte ik ervoor.  Even een moment voor mezelf.  Een moment waarop ik controle had over de situatie.  Ik wilde die emoties wegmaken en stopte ze onder het tapijt.  Eng vond ik het.  Nu realiseer ik me dat dit zorgde voor onzekerheid.  Sinds ik mijn gevoelens aankijk en er mee deal ontstaat er ruimte.  Ik merk dat ik er veerkrachtiger door ben en daardoor groeit mijn zelfvertrouwen.  Het mag er zijn.  Verdriet is welkom en daar ga ik ‘doorheen’ als het zich aandient.  Mensen vechten zo vaak tegen hun tranen.  Of tegen hun boosheid.  Het hoeft niet.  Het laten stromen is helend: er ontstaat ruimte.  Ruimte waarin je weer op jezelf leert vertrouwen.

 

Steun Vragen

Het is aan jou om het zelf te doen, én je hoeft het niet alleen te doen. Echt: het is mijn mantra geworden. Zelf doen, niet alleen. Sinds ik steun heb leren vragen is mijn zelfvertrouwen exponentieel toegenomen. Ik heb ontdekt dat onmacht een bron kan zijn. Het is heerlijk dat ik het niet allemaal hoef te weten. Ik krijg het in mijn eentje niet rond gedacht. En dat hoeft dus ook niet. Uitreiken naar de ander met een hulpvraag zorgt bovendien voor verbinding. Het doet iets met de relatie. Het zorgt voor gelijkwaardigheid. Je laat het Enorme Ego namelijk los. Steun aannemen zorgt voor vertrouwen in het leven. En daarmee voor vertrouwen in jezelf.

 

Stoppen Met Vergelijken

Jezelf met anderen vergelijken kost zoveel energie. Het levert je weinig op. Vaak kom je tot de conclusie dat de ander het beter voor elkaar heeft. Dat de ander geen buikje heeft en fitter is. Meer geld verdient. Knapper is. Een leuker gezin heeft. Een mooiere auto. Nu je dit hebt gelezen: wat valt dan op? Wat valt op als jij jezelf met een ander vergelijkt? Het gaat vaak over uiterlijke kenmerken. Of het gaat over materiële zaken. Het zegt niets over de binnenwereld van de persoon waar jij je mee vergelijkt. Het zegt niets over hoe gelukkig die persoon is. Of over hoeveel vertrouwen hij of zij in zichzelf heeft. Over hoeveel hij of zij van zichzelf houdt. Het is dus een ogenschijnlijke conclusie dat de ander het beter voor elkaar heeft. En als je het mij vraagt een nogal oppervlakkige. Dus: hoe zou het zijn om daarmee te stoppen? Heb je dit eerder geprobeerd en lukt het niet? Omdat het een automatisme lijkt? Accepteer dan dat je dit doet. Accepteer het zonder dat je je ermee identificeert. Want uiteindelijk is het maar een gedachte. En je bent niet je denken.

 

Wil je een dag werken aan je zelfvertrouwen en ontdekken welke patronen jou blokkeren? Heb je behoeft aan inzicht in welke overtuigingen jou tegenhouden? Wil je een dag aandacht aan jezelf schenken? Kom dan naar Persoonlijk Meesterschap! Je bent heel welkom.

 

Vind je dit een toffe blog en wil je de lessen in deze blog ontvangen in een videotraining?

Dat kan! Klik dan hier en schrijf je in.

Saskia de Boer

Eigenzinnig expert in persoonlijke groei

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
0 Shares
Share
Share
Tweet
WhatsApp
Email